World Cup 2018 in Russia


I somras hade jag förmånen att få åka ner till Nizhny Novgorod i Ryssland för att jobba under Sveriges första match i Fotbolls-VM 2018 mot Sydkorea. Även om det var fullt upp med jobb och knappt någon tid över till att andas och ta in omgivningen så var det en grym upplevelse att vara på plats.


This summer I had the privilege of going to the largest country in the world, Russia, to work under Sweden’s first match in the FIFA World Cup 2018 against South Korea. I’ve always wanted to visit this huge country and to go to Nizhny Novgorod, a city I might not have chosen to visit in the first place, was very interesting.

För att få komma in i Ryssland var man tvungen att ha så kallade Fan-ID som fungerade som Visum under just det dagarna som mästerskapet pågick. Minsta lilla konstighet i dokumentet så blev man stoppad på flygplatsen i Nizhny. På mitt Fan-ID stod exempelvis mitt förnamn två gånger och var då tvungen att följa med ryska vakter och poliser till ett rum där jag fick skriva ut nytt ID. När man väl kom in genom passkontrollen fick man dessutom en liten vitt lapp som man var tvungen att ha för att senare få lämna landet igen. Den ville man inte tappa bort…

Checka in på hotellen tog också det väldigt lång tid. Lätt en halvtimme per person. Minst tre hotellanställda skulle gå igenom varje persons pass och fan-id tillsammans med hotellbokningarna. Vi bodde på Oka Grand Hotel som ligger parallellt med Prospekt Gagarina, en liten bit från Molitovskybron.

Att ta sig runt i staden gjorde man enklast och billigast med Uber Taxi. Bilar fanns överallt och man bokade och betalade enkelt och snabbt i appen. En taxiresa genom hela staden på runt 40 minuter kostade inte mer än 30 kr.

Staden Nizhny Novgorod är den femte största staden i Ryssland och är belägen där floden Oka mynnar ut i den större floden Volga, ungefär 35 mil från Moskva. En väldigt sliten stad med många gamla byggnader och det var inte längesen den var helt stängd för besökare från andra länder.

På måndagen var vi på plats på Nizjnij Novogord-stadion där Sverige skulle möta Sydkorea i den första gruppspelsmatchen i Fotbolls-VM 2018. En helt ny fotbollsarena med en kapacitet på drygt 45 000 åskådare, byggd inför mästerskapet och ligger ut vid sammanflödet mellan floderna Oka och Volga.

Matchen hade en grym inramning och slutade med vinst för Sverige med 1-0.

Ett besök i denna tidigare plats för militärbas, en typiskt sliten rysk stad, var en trevlig upplevelse, men nog inte så jag känner att jag jättegärna skulle vilja åka dit igen.


To be allowed to cross Russia’s borders, it was necessary to have a so-called Fan ID, which served as a visa during the days of the championship. If anything was wrong in the document, you were directly stopped at the airport in Nizhny. For example, my first name was printed twice on my Fan ID, which meant I had to accompany Russian police officers to a room where I could print a new ID. After finally passing passport control, you also got a migration card, a small piece of paper, as done to lose it. That piece of paper you would need to be able to leave the country later. You did not want to lose it!

Checking in at the hotels also took a very long time. Easy half an hour per person when at least three hotel employees would go through each person’s passport, fan ID and migration card together with hotel reservations. We stayed at Oka Grand Hotel, which is parallel to Prospect Gagarina, a short distance from the Molitovsky Bridge.

Getting around in the city was easiest and cheapest Uber Taxi. Cars were available everywhere and you booked and paid easily and quickly in the Uber app. A 40 minutes ride through the city does not cost more than 200 rubels (30 kr).

Nizhny Novgorod is the fifth largest city in Russia and is located where the river Oka flows into the greater Volga River, about 35 miles from Moscow. A typical old Russian city with many old buildings and just 30 years ago it was completely closed to visitors from other countries.

On Monday we were in place at the Nizjnij Novgorod Stadium where Sweden would face South Korea in the first group stage match in the World Cup 2018. A brand new football stadium with a capacity of over 45,000 spectators and is located at the confluence between the Oka and Volga rivers.

The match had a fantastic setting and ended with 1-0 victory for Sweden.

A visit to this former military base was a pleasant experience, but probably not that I really would like to go there again.


View of Nizhny.


Volga river.


On our way to match.


Before the game.


Sweden – South Korea at Nizjnij Novgorod Stadium.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s