Heldag i vintrigt Tallinn


Min heldag i Estlands huvudstad, Tallinn, började med att jag steg upp vid halv 9 och åt en klen frukost på hotellet. Sover i ett litet rum på Center Hotel, men här vad som behövs, en säng, toalett och en dusch.

Hotellet ligger på Narva Mantee street som går hela vägen in till Old Town och tar en 10 minuter att gå ungefär.

Går man längs Narva Mantee street in mot City Centre kommer man rakt på ringmuren och en av ingångarna till Gamla Stan.

All juldekoration har precis kommit på plats och även julmarknaden på Town Hall Square var i full gång.

Gamla Stan är väldigt trevlig att vandra runt i. Många små medeltidsgator, ganska kuperat på sina håll, och svårt att hålla balansen ibland på all kullersten. Men verkligen charmigt!

Vidare tog jag mig till Alexander Nevskij-katedralen. En jättelik rysk-ortodox kyrka på Domberget. Väldigt mäktig byggnad!

Vidare gick min vandring upp till Kohtuotsa utsiktsplats där man fick en fantastisk vy över Tallinn. Dit tycker jag verkligen man ska ta sig om man är här.

Och fiskmåsen, den har blivit en stor turistattraktion. Den sitter där varje dag och blickar ut över staden.

Tillbaka nere på smågatorna gick jag såklart genom Katariina Käik, den mest kända passagen i Tallinn, och stannade sedan på ett litet trevligt fik där det blev en varm choklad att värma sig med.

I nordöstra delen av centrala Tallinn finns Estoniamonumentet Bruten linje, tillägnat Estoniakatastrofens offer. Där stannade jag också till och tog en bild.

Senare på eftermiddagen tog jag in på Olde Hansa, en medeltidsrestaurang som ligger vid Town Hall Square. Här serveras allt som det gjordes på medeltiden.

Som välkomstdrink fick jag en lakritssnaps, sen beställde jag en kanelöl och en traditionell estnisk rätt, tre olika korvar, vildsvin, björn och älg. Och till det någon form av rotpotatis med diverse syltar, allt serverat på medeltids vis.

För övrigt, Tallinn, en väldigt trevlig stad. Positivt överraskad. Trodde av någon anledning att den skulle kännas utspridd och tråkig, men den var verkligen orginell. Absolut värt ett besök och det går ju hur snabbt och smidigt som helst att ta sig hit.

Imorgon åker jag vidare mot Lettland och Riga för att se vad den staden har att ge.

6 thoughts on “Heldag i vintrigt Tallinn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s