Ett kylslaget Riga


Idag vaknade jag i ett kylslaget Riga, -9°C visade temperaturmätaren i förmiddags. Men det har inte gjort så mycket eftersom solen har skinit hela dagen över staden.

Jag startade dagen med att promenera ut till Nativity Cathedral som är den största ortodoxa katedralen i Baltikum. Mäktig byggnad, som ligger bara fem minuter utanför hotellet.

Sen tog jag mig vidare till Elizabete street och Alberta street där man finner de pampiga byggnader, byggda i Jugendstil, eller Art Nouveau.

Inget hus var det andra likt och är personliga skapelser med slingrande blommor och mänskliga former.

Mellan Art Nouveau-kvarteren och Gamla Stan stöter man på Esplanada och den stora stadsparken där Citykanalen flyter genom. En trevlig park även om den var täckt av snön.

I Gamla Stan i Riga finns fantastiskt mycket att titta på. Kanske det mest intressanta är The Three Brothers.

Det vita huset är byggd på 1400-talet och är det äldsta bevarade bostadshuset i Riga. Det gula huset är byggd på 1500-talet och det gröna är byggd på 1600-talet.

Inte långt ifrån Tre Bröder ligger Swedish Gate som är den enda porten som finns kvar i Riga efter den mur som omgav staden.

Porten byggdes av svenskarna 1698 när de ockuperade staden, därav sitt namn.

Vidare i Gamla Stan sprang jag bl.a förbi The Blackheads (första bilden nedanför), Domkyrkan (andra) och kvarteret runt S:t Peterskyrkan (resten).

Efter en lunch på Hesburgers gick jag ner mot Daugava-floden som rinner genom Riga. På andra sidan floden tog jag sen några bilder in mot Gamla Stan.

Innan dagen var slut tog mig också upp i skybaren på Radisson och avnjöt en god öl med fantastisk utsikt över hela staden.

Till middag blev det finpizza på Cili Pizza.

Riga är en betydligt större stad än Tallinn och man märker att det händer mer saker här. Känslan är mycket mer storstad, med sirener med jämna mellanrum, mycket trafik och folk överallt. Dock en riktigt härlig och fin stad som bör besökas.

Imorgon åker jag vidare till sista destinationen för den här gången, Vilnius i Litauen. Det ser jag väldigt mycket fram emot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s