Vilnius och Užupis


Dagen började med en McToast med bacon på Donken utanför hotellet, för att sedan ta mig in mot Gamla Stan. En av vägarna in dit är Gate of Dawn som är en av de mest besökta heliga platserna i Vilnius, som också är känt över hela världen.

När troende passerade ingången vände de sig om och bad en bön.

Jag gick sen hela Aušros Vartų-gatan ner. En väldigt trevlig gata med flera caféer, restauranger och små butiker. Man kommer tillslut ner till Town Hall, och fortsätter man ytterligare kommer man fram till Bell Tower och Cathedral Basilica. En mäktig plats.

Innan jag skulle bege mig in i Republiken Užupis blev det lunch. Pizza med klassiska litauiska ingredienser och en tradionell litauisk äpplejuice. Pizzan var faktiskt någon av den godaste jag ätit, och juicen smakade juice.

Užupis

Republiken Užupis utropade självständighet 1997 och har alltså egen nationaldag, nationalsång, egen flagga och egen valuta, Užas.

Invånarantalet i stadsdelen är ca 7000 och har varit bebodd sedan slutet av 1400-talet. Den avgränsas från den gamla stadskärnan av floden Vilnia.

En väldigt kuslig del av Vilnius. Det var lite som att gå i en skräckfilm. Mycket konstnärliga saker överallt. Dockor som låg på fönsterkarmar, hinkar som hängde i linor, stövlar med växter i m.m.

Men det här måste man besöka om man är i Vilnius!

Påväg tillbaka igen till hotellet. Gate of Dawn på kvällen, och såklart den kända målning på Trump och Putin. Finns på Pylimo G. 66.

Inatt tar jag bussen till Kaunas som ligger ca 10 mil från Vilnius. Därifrån går sedan flyget hem till Sverige igen tidigt imorgonbitti.

Fantastisk trevlig och intressant resa genom Baltikum. Nu planerar jag för fullt inför sommarens resa genom Balkan och Östeuropa. Förhoppningen är att hinna med tolv länder och minst lika många städer.

One thought on “Vilnius och Užupis

  • Oj, verkligen en speciell plats, Uzupis! Kusligt, men såklart roligt att ha sett. Pizzan såg riktigt smaskig ut – annorlunda botten. Tänk så mycket du har sett på relativt kort tid ändå. Önskar dig en fin resa hem! Vi hörs och ses!
    Kram ❤️

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s